Hírek / EseményekBárka - A birtokbor bemutató

Vörös és fehér házasításainkkal az idei évtől Bárka néven találkozhattok. Most itt a lehetőség, hogy megkóstoljátok őket!

BÁRKA
Fehér- és vörös házasítások, birtokunk legfontosabb fajtáiból

„Egy házasítás mindig utánozhatatlan, egyedi, különleges. A Bárka birtokborok megmutatják, milyen a stílusunk, milyen fajtákkal dolgozunk, a házasítást alkotó borok tovább erősítik egymást. Ha névjegykártya helyett bort adnánk egy találkozón, a Bárka lenne, ami legszebben mutatja, kik vagyunk és milyen borokat készítünk.” – Barabás Barna, borász

 

Bárka fehér | 2018

Szürkebarát (80%, Penke-dűlő), olaszrizling (10%, Berekszél-dűlő), rozália (8%, Farkó-kő) és furmint (2%), több részletben szüretelve és borként házasítva.
A fajtákat külön-külön, tartályban, bio élesztővel erjesztettük, majd a szürkebarát felét 4 hónapig 500 literes, vegyes pörkölésű hordókban érleltük.

Illata elegáns, ízében a zöldfűszeres, fehérhúsú gyümölcsös jegyek felett finom sósság és izgalmas savkészlet uralkodik.

Összesen 12000 palack készült.

„Az első két évben önállóan mutattuk meg a fajtáinkat. 2016-ban viszont a jégverés okozta alacsony mennyiség teret adott a kísérletezésre. Két cuvée évjárat után megtaláltuk az irányt, egy olyan komplex és harmonikus házasítást, amiben a fajtáink és a területeink stílusa is összhangba került.”

 
 

Bárka vörös | 2017

Merlot (Penke-dűlő, Farkó-kő), cabernet sauvignon (Aszófő, Farkó-kő) és cabernet franc (Aszófő), szakaszosan szüretelve, tartályban, bio élesztővel erjesztve. A házasítás 70%-át 225, 300 és 500 literes hordókban, 30%-át tartályban érleltük – így maradt lendületes, jóivású, gyümölcsös.

A magasabb alkohol ellenére nem robosztus, tanninos vagy túlextrahált. Vitális bor, ribizlivel, áfonyával, elegáns, hordós ízjegyekkel egy olyan évjáratból, ahol a szőlő magát korlátozta a korábbi jégverés miatt.

Mindössze 7000 palack készült.

„Korábban is készítettünk vörös házasításokat, jóval koncentráltabb, robosztusabb stílusban. A cél viszont az volt, hogy a zweigelt mellé oda tudjunk tenni egy olyan birtok vöröset is, ami a gyümölcsökről, a területeinkről és a saját stílusunkról szól.”

 

Keress minket!Kapcsolat

Zelna Borbár és Vinotéka

8230 Balatonfüred
Zákonyi F. utca 3-5.

Nyitvatartás:

A koronavírussal összefüggő korlátozások miatt
átmenetileg ZÁRVA.

 

Eborbar@zelna.hu
T+36 30 424 0313